Prijatelji: Životni učitelji na fakultetu

Iako se među ljudima često priča da su nam jedini pravi prijatelji oni iz djetinjstva ili iz srednjoškolskih klupa, brojna iskustva mladih pokazuju da su itekako dobre prijatelje upoznali tek za vrijeme studentskih dana.

Kako nikada ne biste umanjili prijateljstvo s nekim s fakulteta "jer ste stariji, a kad si stariji se ne možeš s nekim zbližiti" i izašli iz tog balona, ovdje su samo neke lekcije koje su nas naši fakultetski prijatelji naučili:

Naučili su nas da nismo sami

Kada smo tinejdžeri i u školskim klupama tada nas je sram pričati o mnogim stvarima, a osobito o vlastitim problemima koji uistinu jesu problemi, primjerice alkoholizam u obitelji, teške svađe roditelja, smrt u obitelji i drugo. Na fakultetu ne bježimo od toga i otvoreno se prijateljima s faksa povjeravamo o tome jer znamo da su prošli slične stvari, a ako nisu tada uvijek imaju razumijevanja za naše probleme pa to neće rastrubiti cijeloj grupi i kasnije imati podrugljive komentare.

Naučili su nas da ne postoji hrana koja neće (barem privremeno) riješiti problem

Prijatelji s faksa nas uvijek mogu najbolje utješiti jer točno znaju koja će to hrana upaliti kod nas, ali i priznajemo – znaju koje piće će otjerati naše patnje barem na kratko. Tu frendovi pokazuju pravu snagu jer nas pokušavaju utješiti i pomoći nam na sve moguće načine pa će nas prvo odvesti na kolače u Vincek, a kasnije na hamburger.

Jedna od lekcija glasi: prijateljstvo nije teško

Naravno, valja se truditi oko svakog odnosa – kako kod veze s partnerom tako i kod prijateljske veze, no tu se javlja jedno veliko "ali". Prijatelji s faksa su nam pokazali da prijateljstvo zaista nije teško, a kroz srednju smo ponekad morali hodati kao po jajima jer nismo bili sigurni hoće li se netko naljutiti zbog najveće gluposti, uvrijediti, kako će se ponašati i ostalo. Ovi prijatelji su nam pokazala da zaista malo fali za sreću pa je zato običan odlazak s njima u knjižnicu ili u menzu pravi doživljaj.

Pokazali su nam da ćemo s fakulteta nositi samo lijepe uspomene

Možda to ne vidimo dok smo još uvijek studenti, ali za nekoliko godina će svi zamijetiti da su prijatelji ono najvažnije što je obilježilo fakultetsko obrazovanje. Hoćemo reći da ćemo s nostalgijom gledati na to vrijeme pa se tako nećemo sjetiti groznog profesora Stanića, ali ćemo se sjećati kako smo se s prijateljima toliko smijali pod njegovim predavanjem jer je uvijek nešto izgovarao krivo.

Naučili su nas da daljina nije problem

Kada imamo odlično prijateljstvo s nekim tko živi u drugom gradu ili čak državi tada vidimo da su naša brojna prethodna prijateljstva propala zbog manjka inicijative i komunikacije, ne zbog daljine. Naši prijatelji s faksa dolaze iz različitih dijelova države pa čak i svijeta i upravo zato nas nauče da daljina nije nikakav problem. Nitko ne zna što donosi sutra i tko će se gdje jednog dana nakon diplome preseliti, ali prijatelji s faksa nam pokažu da kada se konačno svi sastanu zbog druženja da prijateljstvo živi i dalje i da ništa nije awkward.

Naučili su nas osjećaju "druge obitelji"

Tijekom faksa više vremena provodimo s prijateljima nego sa svojom pravom obitelji pa komotno možemo reći da su nam frendovi druga obitelj. Oni su nas naučili da u njima pronađemo brata ili sestru što nam je bilo prije teško zamislimo, a k tome, u toj ekipi su svi prema svima brižni kao majke i imaju zaštitnički stav poput oca. Razmislite o tome jer često se s njima osjećate puno ugodnije nego kući sa svojima. 

Izvor: Moj Faks 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.