3 razloga zašto je prodaja najbolji prvi posao

Ne znate kojim biste se poslom bavili? Odgovor je vrlo jednostavan: prodajom.

Čak i ako nije u pitanju prava prodaja već kontakt s klijentima u svrhu ažuriranja podataka, dobro je naučiti tehnike pomoću kojih ćete privući pažnju ljudi i uvjeriti ih da vam nešto daju.

Snaga i strategije koje učimo kroz posao prodaje koriste u svakoj daljnoj karijeri. Dapače, upavo vam manjak prodajnog iskustva može otežati razvoj karijere u nekim drugim poslovima.

Prodaja je najbolji prvi posao zato jer…

1) Prodaja je svugdje

Prodaja je dio svake uspješne karijere. Nije bitno čime se bavite, šansa da je u to uključen barem neki dio prodaje prilično je visoka. Čak i ako ne prodajete izravno, možda ćete nekoga morati uvjeriti da vas angažira, što znači da ćete morati 'prodavati sebe'. Ako ste izvršni direktor velike organizacije, morat ćete prodati svoju viziju poslovnim partnerima ili dioničarima. To nije samo priča – istraživanja potvrđuju da se 'snažne prodajne vještine' danas nalaze u Top 10 vještina ključnih u modernom poslovanju.

2) Prodajom razvijate komunikacijske vještine

Sposobnost artikuliranja ideja i elokventnost važni su za bilo koju karijeru. Kada je u pitanju kvaliteta izražavanja, vrijedi pravilo 'vježbom do savršenstva'. Ne postoji nijedno drugo zanimanje kroz koje ćete usavršiti komunikacijske vještine i kontakte s ljudima koliko to možete u poslovima prodaje. Odlika uspješnih lidera je, između ostalog, sposobnost angažiranja drugih kroz inspirativne govore. To je jedna od najboljih stvari koje vas upravo prodaja može naučiti.

3) Prodaja gradi samopouzdanje

Zaključivanje ugovora i sklapanje većeg broja poslova utječu na vaše samopouzdanje. Čak i oni koji misle da nemaju potencijala biti izvrsni prodavači ugodno se iznenade kada počnu stjecati prva iskustva u ovom području. S vremenom, razgovori s potpunim neznancima postaju sve lakši, a vaše samopouzdanje raste. Ne treba posebno naglašavati što visoko samopouzdanje znači za razvoj karijere i kvalitete življenja općenito.

Bez obzira tražite li sezonski posao, svoj prvi ili posljednjih posao, mijenjate li karijeru, iskustvo prodaje je neprocjenjivo i neupitno će pozitivno utjecati na sve ostale profesionalne vještine koje posjedujete. 

Izvor: MojPosao

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.