Poučna pravila za studente i profesore

Ovaj tekst napisala je časna sestra Corita Kent, američka katolička redovnica, grafičarka, muralistica, dizajnerica, likovni pedagog i mirovna aktivistica.

Lista 10 pravila za studente, profesore i život, koju bismo mogli svi primijeniti, nastala je kao dio projekta za generaciju učenika koje je vodila od 1967. do 1968. godine. O značaju ove liste svjedoči podatak kako je kasnije prihvaćena kao lista službenih pravila na odsjeku za umjetnost na fakultetu u okviru samostana „Bezgrješnog Srca Marijinog“ u Los Angelesu.

PRAVILO BR. 1.:Pronađite mjesto u koje imate povjerenja.

PRAVILO br.2.: Opće dužnosti studenta – izvući maksimum iz svog učitelja; izvući maksimum iz svojih kolega studenata.

PRAVILO BR.3.: Opće dužnosti profesora – izvući maksimum iz svojih učenika-studenata.

PRAVILO BR.4.: Sve doživljavajte kao eksperiment.

PRAVILO BR.5.: Budite samodisciplinirani – to znači pronaći nekog mudrog ili pametnog i slijediti njegov primjer. Biti discipliniran znači slijediti na dobar način. Biti samodiscipliniran znači slijediti na bolji način.

PRAVILO BR.6.: Greške ne postoje. Ne postoji uspjeh i neuspjeh, postoji samo stvaranje.

PRAVILO BR.7.: Jedino pravilo je rad. Ako radite, to vodi nečemu. Ljudi koji konstantno rade su ti koji na kraju i shvaćaju.

PRAVILO BR.8.: Ne pokušavajte stvarati i analizirati istovremeno. To su dva sasvim različita procesa.

PRAVILO BR.9.: Budite sretni kad god to možete. Uživajte. To je lakše nego što vam se čini.

PRAVILO BR.10.: “Mi kršimo sva pravila. Čak i vlastita. A kako to činimo? Ostavljajući dovoljno mjesta za neodređeno.” – autor John Cage.

Što znače ova pravila u praksi?

Uvijek budite prisutni. Sudjelujte na svim predavanjima. Posjećujte mjesta i događaje. Pažljivo promatrajte i osluškujte ljude oko vas. Čitajte sve što vam dođe pod ruku. Radite i trudite se razumjeti i cijeniti svoj i rad drugih. Gledajte filmove, što češće, što pažljivije. I sve čuvajte, nikad se ne zna, možda će vam koristiti jednog dana.

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.