Fakulteti na kojima treba povećati ili smanjiti upisnu kvotu

Regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku.

Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju. 

Evo koje bi studije trebali upisati, a koje izbjegavati, ukoliko u svome mjestu stanovanja želite pronaći posao nakon diplome.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Broj kvota u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji trebao bi se povećati na sveučilišnim studijima, ali ne i na stručnim studijima. Na prvom mjestu za veće kvote stoji medicina, zatimmatematika (nastavnički smjer), fizika i tehnika (nastavnički smjer), elektrotehnika i informacijska tehnologijabiologija i kemija (nastavnički smjer), fizika i informatika(nastavnički smjer), fizika (nastavnički smjer), germanistika, logopedija, rehabilitacija, farmacija, glazbena pedagogija, strojarstvo te računarstvo.

Obrazovni programi u kojima treba smanjiti upisnu kvotu i broj stipendiranih studenata u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji za stručne studije su: izobrazba trenera, poslovna ekonomija i javna uprava. Kada je riječ o sveučilišnim studijima onda su to: politologija, filozofija, novinarstvo, tekstilni i modni dizajn, grafička tehnologija, tekstilna tehnologija i inženjerstvo, agronomija, promet, veterinarska medicina, poslovna ekonomija, urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša.

Varaždin i Varaždinska županija

U Varaždinu ne treba povećati kvotu za stručne studije, ali valja povećati za sveučilišne i to: elektrotehniku, medicinu, logopediju, farmaciju, strojarstvo, građevinarstvo, matematiku, fiziku, engleski jezik, njemački jezik.

Kada je riječ o ukidanju kvote upisanih za stručne studije u Varaždinu tu se našla ekonomija, a od sveučilišnih studija tu su: ekonomija, učiteljski studij, novinarstvo i politologija.

Primorsko-goranska županija

Za stručne studije u Primorsko-goranskoj županiji ne treba povećavati broj upisanih studenata, ali treba za sveučilišne: računarstvo, strojarstvo, elektrotehniku, medicinu, farmaciju, rehabilitaciju, logopediju i brodogradnju. No, valja povećati kvotu i za matematiku i fiziku (nastavnički smjer), matematiku i informatiku (nastavnički smjer), socijalni rad, socijalnu pedagogiju, biologiju i kemiju (nastavnički smjer), geografiju (nastavnički smjer), glazbenu pedagogiju.

Kvote treba smanjiti za upravni studij na stručnome studiju te na poslovnoj ekonomiji, pravu, logistici i menadžmentu u pomorstvu i prometu, poslovnoj ekonomiji u turizmu i ugostiteljstvu, hrvatskom jeziku i književnosti, filozofiji, kulturologiji i primijenjenoj umjetnosti na sveučilišnom studiju.

Zadarska županija

Zadar je jedan od naših većih sveučilišnih gradova pa bi ondje valjalo povećati upis na sveučilišni studij medicine, matematike (nastavnički smjer), fizike (nastavnički smjer), građevinarstva, rehabilitacije, glazbene pedagogije, arhitekture, strojarstva, farmacije, likovne umjetnosti (nastavnički smjer), biologije (nastavnički smjer), informatike (nastavnički smjer) te računarstva. Što se tiče stručnih studija u Zadarskoj županiji, trebalo bi povećati upisne kvote za strojarstvo i računarstvo.

Kvote treba smanjiti na upravnom studiju, predškolskom odgoju i fizioterapiji kada je riječ o stručnim studijima. Na sveučilišnom studiju kvotu treba smanjiti za ekonomiju, komunikologiju, pravo, kulturnu baštinu i turizam, grafički dizajn i učiteljski studij.

Osječko-baranjska županija

Upisnu kvotu za stručne studije u Osječko-baranjskoj županiji ne treba povećavati, ali treba za sveučilišni studij strojarstva, medicine, logopedije, rehabilitacije, socijalne pedagogije, matematike i računarstvaračunarstva, grafike, geografije (nastavnički smjer), geodezije i geoinformatike i veterinarske medicine.

Potrebno je smanjiti kvote za stručni studij računovodstva, trgovine, fizioterapije, upravnog studija, bilinogojstva, agrarnog poduzetništva, zootehnike i mehanizacije u poljoprivredi. Osim toga, broj upisanih valja smanjiti i na sveučilišnom studiju i to na pravu, poslovnoj ekonomiji (financijski menadžment, marketing, poduzetništvo, poslovna informatika, ekonomska politika i regionalni razvitak), hrvatskom jeziku i književnosti (jednopredmetni i dvopredmetni), informatologiji (jednopredmetni), psihologiji, filozofiji i hrvatskom jeziku i književnosti te na filozofsko-teološkom studiju. Također, tu su se našli i kulturologija i učiteljski studij.

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji treba povećati upisne kvote za stručni studij elektrotehnike, računarstva, strojarstva, informacijske tehnologije, konstrukcijskog strojarstva, sestrinstva, fizioterapije i turističkog poslovanja. Povećanje kvote na sveučilišnom studiju odnosi se na medicinu, farmaciju, rehabilitaciju, socijalnu pedagogiju, logopediju, psihologiju, socijalni rad, matematiku, fiziku, informatiku, nutricionizam, prehrambenu tehnologiju, geodeziju i geoinformatiku, građevinarstvo, arhitekturu, računarstvo, elektrotehniku, strojarstva, brodogradnja, njemački jezik i književnost, engleski jezik i književnost i ruski jezik književnost.

Što se tiče smanjenja broja upisanih na stručni studij tu su se našli ekonomija i upravni studij. Smanjenje kvota vrijedi i za sveučilišni studij prava, ekonomije, kemijske proizvodnje, politologije, novinarstva i učiteljski studij.

Izvor: MojFaks

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.