Poboljšaj svoj financijski status u nekoliko koraka

Kao studenti, često smo suočeni s nedostatkom financijskih sredstava. Ukoliko želimo to promijeniti, imamo dvije opcije: povećati svoje prihode ili izbaciti određene troškove i na taj način uštedjeti. 

Otkaži Netflix i druge subscription servise koji ti nisu zaista neophodni

Neka dvadesete budu tvoje sebične godine – udalji se od svega što ti krade vrijeme. Budi iskren prema sebi, da li te servisi na koje si se pretplatio približavaju ili udaljavaju cilju koji želiš postići u životu? Umjesto što plaćaš da ti nešto odvlači pažnju, preusmjeri ovaj novac u fond za štednju ili u unaprjeđenje sebe – nitko se nije pokajao što je uložio novac u platforme za učenje, edukativne tečajeve ili dobru aplikaciju za treninge!

Napravi svoju kavu

Sjedni i izračunaj koliko novca na mjesečnoj razini trošiš na kavu, sokove i čajeve tijekom izlazaka s društvom. Razmisli da li bi ti značilo da svaki mjesec sačuvaš taj iznos – uloži u dobar termos i uživaj u jutarnjim ritualima pripreme toplih napitaka koje ćeš nositi sa sobom. Nema potrebe u potpunosti se odreći kafića, ali neka ti trošenje novca na kavu ne bude svakodnevica ukoliko imaš financijskih poteškoća.

Spremaj sam obroke

Zamijeni restorane, brze hrane i pekare klopom koju sam napraviš. Osim što ćeš dobiti priliku da pripremiš zdrave obroke i što ćeš točno znati što jedeš, shvatit ćeš koliko je zabavno otkrivati nove recepte i pripremati svoju hranu. Ukoliko su ti potrebne ideje, pronađi i prati popularne kuhare i fitnes entuzijaste na Instagramu i YouTubeu, ili preuzmi neku od besplatnih aplikacija i izgubi se u bezbrojnim opcijama za ukusnu i kvalitetnu klopu. 

Bilježi troškove i analiziraj ih na kraju mjeseca

Instaliraj neku aplikaciju za bilježenje troškova i prihoda (npr. Wallet ili Money Manager) i napravi svoje personalizirane kategorije i podkategorije (hrana, izlasci, stan i računi, fitnes, odjeća i obuća, putovanja…). Ne propusti unošenje svakog rashoda koji budeš imao – na kraju mjeseca sjedni i pogledaj gdje si najviše trošio. Razmotri kako svaku kategoriju možeš poboljšati sljedećeg mjeseca, stavi na papir koji troškovi su bili nepotrebni i potrudi se izbjeći ih u sljedećem mjesecu, piše najstudent.com.

Čitaj knjige o financijama

Edukacija je jedan od najmoćnijih načina na koje možeš sebi pomoći – počni čitati knjige koje su vezane za financijsku pismenost i poboljšanje financijske inteligencije.

Prati akcije i popuste

Ako to već ne radiš, prati popularne web stranice koji uspoređuju cijene proizvoda kod različitih trgovaca, unaprijed kupuj ono što redovno koristiš kad vidiš da je na akciji i provjeri cijenu na više mjesta prije nego što kupiš nešto što ti je neplanirano potrebno.

Suočeni sa dvije opcije za poboljšanje financijskog statusa, a imajući u vidu koliko nije lako pronaći dodatni posao, smanjenje trenutnih troškova je jasno najlakši način da kratkoročno imamo više novca. Kad razmišljaš o dugoročnom rješenju ovog problema, razmotri pronalazak određenog posla ili se oprobaj kao freelancer za vrijeme studija.

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.