Uskoro stiže digitalna iksica?

Studenti bi uskoro svoje iksice, osim za subvenciju u menzi, mogli početi koristiti kao ključ za ulaz u studentske prostore, pokaz za javni prijevoz pa čak i europsku studentsku karticu, piše Srednja.hr. Naime, Hrvatski studentski zbor trenutno radi na unaprjeđenju studentske isprave, a u tijeku je i promjena Pravilnika o studentskoj ispravi, prenosi 24 sata.

Hrvatski studentski zbor (HSZ) je krajem prošle godine usvojio Rezoluciju o studentskoj iskaznici. U svojem su izvještaju istaknuli da su promjene potrebne kako bi studentima olakšale komunikaciju i svakodnevni život.
'Ako postoji digitalna osobna, zašto ne bi i iksica?'

S obzirom na to da je uvedena digitalna osobna iskaznica, nema razloga zašto ne bi postojala digitalna studentska iskaznica, odnosno mobilni studentski identitet.

Studente na Erasmusu bi najviše mogla obradovati činjenica da se u iksicu planira integrirati European Student Identifier (ESI). Tim će se iksica moći koristiti za ostvarivanje studentskih usluga u brojnim državama.

„Potrebno je osigurati pristupanje uslugama studentske iskaznice u digitalnom obliku, primjerice po uzoru na digitalnu osobnu iskaznicu s ciljem daljnje digitalne transformacije visokog obrazovanja i studentskog života. Predlažemo razmatranje uvođenje mobilnog identiteta kao digitalnog oblika studentske iskaznice u oblika aplikacije na kojoj bi korisnicima bile dostupne dodatne e-usluge. Dodatno, mobilni studentski identitet može se realizirati i uz korištenje NFC čipa u sklopu pametnih telefona“, zaključuju iz Hrvatskog studentskog zbora.

Izvor: 24 sata, srednja.hr
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.