Započele prijave za LUMEN Engineering – Spoj znanja i kreativnosti

Početak 2024. godine obilježilo je i službeno otvorenje te početak prijava poznatog studentskog natjecanja LUMEN Engineering iz područja elektrotehnike. Radi se o natjecanju koje organizira studentska udruga eSTUDENT i jedinstveno je takvo u Hrvatskoj.

To je edukativno natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike. Cilj natjecanja je poticanje studenata i studentica na samostalno razvijanje vlastitih, kreativnih rješenja koja zahtijevaju implementaciju u vidu elektroničkog uređaja ili sustava. Također, kraj natjecanja donosi vrijedne nagrade za osvojena prva tri mjesta.

Na službenom su otvorenju sudjelovala i poduzeća koja su službeni partneri projekta te su održala kratke prezentacije gdje su se predstavili studentima i odgovorili na sva njihova pitanja. Sudjelovali su predstavnici poduzeća: Xylon, GlobalLogic, Byte Lab, Altpro, te Končar i Inetec.

Na natjecanje se možete prijaviti kao tim s minimalno dvije i maksimalno četiri osobe ili pak individualno, te će kasnije od samostalnih prijava također biti kreirani timovi. Natjecatelji mogu biti svi studenti hrvatskih sveučilišta ili visokoškolskih ustanova, a svoju prijavnicu možete ispuniti na linku sve do 26. siječnja 2024. godine.

Teme ovogodišnjeg izdanja natjecanja 

Prva tema natjecanja jest Debljinomjer - gdje svaki mikrometar čini razliku.

Natjecateljski timovi trebaju u zadanom budžetu izraditi prototip mjernog sustava za mjerenje debljine lima sa mikrometarskom rezolucijom, koji uključuje dizajn ili odabir mjernog pretvornika, dizajn analognog sklopovlja za generiranje i obradu mjernog signala (primjenom LVDT ili nekog drugog koncepta) te sučelje za numerički prikaz mjernog rezultata. Ocjenjivanje pojedinog rješenja zasnivat će se na funkcionalnosti mjernog sustava i demonstraciji ostvarene točnosti mjerenja na uzorcima.

Druga tema jest Sila u tvojim rukama: vlastiti force-feedback volan

Zadatak natjecatelja je u zadanom budžetu izraditi prototip vlastitog igraćeg kontrolera, force-feedback volana za računalne simulatore vožnje trkaćeg automobila. Dizajn uključuje mehaničku konstrukciju, mehatroničku izvedbu, izradu elektroničkog sklopovlja za upravljanje električnim motorom te odgovarajuća programska sučelja za upravljanje s PC računala. Uz volan, rješenje može uključivati i papučice gasa i kočnice. U finalu će ocjenjivački tim s ekspertnim znanjima u području automobilskih sustava i dinamike vozila, osobno provjeriti inovativnost izvedbe i osjećaj u vožnji u nekoj od popularnih fizikalno-realističnih PC simulacija vožnje poput Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione, iRacing, rFactor, Live For Speed, Project Cars i sl.

Na otvorenje su stigli i brojni studenti koji se ove godine planiraju okušati na Lumen Engineering natjecanju.

„Za prijavu na natjecanje me motiviralo neko iskustvo koje bih mogao steći te neki dodatak za životopis koji bi mogao značiti za daljnje zapošljavanje. Od dodatnih vještina možda ću se morati malo više upustiti u programiranje, zavisi što će biti traženo.“ – rekao je ovogodišnji natjecatelj Karlo Marić, student 2. godine mehatronike na TVZ-u.

„Motiviralo me prošlogodišnje natjecanje koje je bilo dosta zanimljivo, kao i prošlogodišnja tema sa euro kovanicama. Mislim da u ovakvom natjecanju gdje se postavlja neki problem testiramo sebe.” – rekao je Antonio Kutija, student 1. godine elektrotehnike na TVZ-u, koji će također sudjelovati na ovogodišnjem natjecanju.

Na samom kraju natjecanja bit će podijeljene i nagrade za one najuspješnije. Prvo mjesto tako osvaja novčanu nagradu od 2,000€, za drugo mjesto nagrada je 1,350€ te za treće mjesto 700€. Kao četvrta nagrada, timu s najboljom prezentacijom svog rada bit će dodijeljeno 150€.

Saznajte više!

Ako želite pročitati više blogova i saznati sve o projektima koje provodimo, posjetite našu web stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite nas na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu, LinkedInu, YouTubeu i TikToku. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.