Održana 4. Poslovna srijeda

Iako nas čeka još puno događaja, Sajam vježbeničkih tvrtki, Europski tjedan poduzetništva, Poduzetni za Uskrs i mnogi drugi, datuma 07.02. se odvila posljednja službena poslovna srijeda u školskoj godini 2023./2024. 

Prijašnjih poslovnih srijeda smo posjetili Hrvatsku obrtničku komoru, Hrvatski zavod za intelektualno vlasništvo i Ekonomski institut

U sklopu naše 4. Poslovne srijede, učenici naše škole imali su jedinstvenu priliku posjetiti Hrvatsku gospodarsku komoru, gdje su se upoznali s njenim djelovanjem, misijom, vizijom te širokim spektrom usluga koje pruža. Ovaj posjet omogućio je učenicima da iz prve ruke saznaju kako HGK doprinosi razvoju hrvatskog gospodarstva, educira poduzetnike i sudjeluje u brojnim projektima kojima je cilj unapređenje poslovnog okruženja u Hrvatskoj. 

Uvodno, predstavnici HGK upoznali su učenike s općenitim informacijama o komori, njezinoj ulozi i značaju za hrvatsko gospodarstvo. Predavanje je nastavljeno s detaljnim objašnjenjem misije i vizije HGK, koje su usmjerene na stvaranje konkurentnog i održivog gospodarskog okruženja u kojem poduzetnici mogu rasti i razvijati se.

Učenici su zatim upoznati i s organizacijskim ustrojem HGK, koji uključuje različite odjele i sektore zadužene za specifične aspekte poslovanja i gospodarskog razvoja. Posebna pažnja posvećena je odjelu za obrazovanje, koji igra ključnu ulogu u obrazovanju poduzetnika i mladih.  Detaljno je objašnjeno kako HGK pruža raznovrsne usluge, uključujući edukaciju poduzetnika, pomoć u realizaciji EU projekata, digitalizaciju usluga, te kako aktivno radi na razvoju ljudskih potencijala i obrazovanja odraslih. Predstavljene su i specifične zajednice unutar HGK, poput zajednice nakladnika i knjižara, koje doprinose specifičnim sektorima gospodarstva. Poseban segment posvete bio je posvećen javnim ovlastima HGK, gdje su učenici saznali kako HGK, zahvaljujući svojim ovlastima, može utjecati na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, regulativu i politike koje direktno utječu na poduzetništvo i gospodarski rast.

Posjet Hrvatskoj gospodarskoj komori bio je iznimno koristan i informativan za učenike, pruživši im uvid u složenost i važnost institucija poput HGK u promicanju i održavanju gospodarskog razvoja. Ovaj posjet ne samo da je proširio znanje učenika o gospodarskim procesima u Hrvatskoj, već je i potaknuo njihov interes za poduzetništvo i mogućnosti koje se nude u hrvatskom gospodarskom ekosustavu.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.