Online učenje — praktično, dostupno i inovativno

Online učenje — praktično, dostupno i inovativno

 

Stjecanje novih znanja i vještina dio je naše svakodnevice i neizostavan uvjet za napredovanje u poslu. Steći nova znanja i vještine nije uvijek lak i jednostavan zadatak. Odvojiti vrijeme i novac za edukaciju koja nam se sviđa može postati prepreka zbog koje će mnogi odustati od usavršavanja.

Rješenje može biti upravo učenje online. Ova metoda učenja neprestano se razvija i donosi inovacije koje nam učenje čine praktičnim i dostupnim.

Koje su sve prednosti ove metode učenja u odnosu na nastavu uživo?

 

Prednosti online učenja

Razvoj tehnologija za učenje na daljinu učinilo ga je dostupnim, atraktivnim i zabavnim. Ova metoda učenja praktična je i za pojedince koji vrijeme za učenje žele prilagoditi sebi, i za tvrtke kojima omogućuje praktičnu edukaciju za djelatnike.

Fleksibilnost

Pristup materijalima za učenje uvijek i svugdje. Polaznici imaju slobodu i mogućnost učiti u terminima koji se uklapaju u njihov dnevni raspored.

Dostupnost

Novo znanje je nadohvat ruke jer nam je online učenje učinilo dostupnim edukacije iz cijelog svijeta.

Vlastiti tempo

Polaznici uče u ritmu koji im najbolje odgovara i zadržavaju se na sadržajima onoliko koliko im je potrebno da ih usvoje.

Cijena

Online edukacija često je ekonomičnija od edukacije uživo. Ne trošimo na prijevoz i pritom štedimo svoje vrijeme. Ušteda za tvrtke može biti velika ako za svoje djelatnike odaberu online učenje umjesto visokih troškova organiziranja edukacije uživo.

Suvremen pristup edukaciji

Online tečajevi kreiraju se kako bi polaznicima pružili pozitivno korisničko iskustvo. Sve više pažnje posvećuje se inkluzivnim sučeljima prilagođenim osobama s poteškoćama u čitanju ili učenju.

 

Nedostatci i kako ih premostiti

Zahvaljujući inovativnom pristupu učenju, u online edukaciji razvijaju se rješenja kako bi premostili nedostatke u odnosu na nastavu uživo, a polaznicima pružili što kvalitetnije iskustvo učenja.

Socijalna interakcija

Izostanak predavača u učionici može se nadomjestiti metodama koje nam pruža e-učenje. Profesor može svoje polaznike voditi i usmjeravati kroz dobar kurikulum i strukturu nastavnog programa, interaktivne kvizove znanja s prilagođenim povratnim informacijama, ili mentoriranjem.

Samostalnost i motivacija

Mnogim polaznicima samostalno i redovito učenje predstavlja izazov. Zato programi online edukacija često predviđaju izradu plana učenja i redovito slanje podsjetnika za izvršavanje obveza.

Monotonost

Dugotrajna koncentracija na sadržaje na ekranu može biti zamorna. Predavači zato koriste resurse i metode koje pruža online učenje kako bi izradili kreativne i interaktivne lekcije koje će zadržati pažnju polaznika.

Poznavanje tehnologije

Korištenje tehnologije i alata za e-učenje može biti zahtjevno za neke korisnike. Video upute ili online lekcija s kratkim uputama pomoći će polaznicima da se jednostavno snalaze u sadržajima za e-učenje. Kratki treninzi za predavače omogućit će im da se upoznaju s novim alatima u izradi e-učenja i nauče kako ih najbolje koristiti u nastavi.

 

Zašto volimo online učenje?

Online učenje razvija se s razvojem tehnologije i danas polaznicima nudi individualizirano iskustvo učenja. Neke od značajki zbog kojih volimo online učenje su:

·         Moderne platforme za e-učenje i UX sučelja prilagođena dobrom iskustvu korisnika

·         Dostupnost na svim ekranima i uređajima

·         Personalizirani programi učenja kreirani na temelju kompetencija i razine znanja

·         Učenje kroz praktične zadatke, interaktivne provjere znanja i vježbe u testnim online okruženjima

·         Mogućnost sinkronog učenja u vidu online predavanja

·         Asinkrono učenje kroz module kojima polaznici pristupaju samostalno u vrijeme koje im odgovara

·         Online igre – video igre kao alat u učenju

·         Predavači mogu jednostavno pratiti aktivnost polaznika zahvaljujući detaljnoj i preciznoj analitici koju nude moderni sustavi za e-učenje

 

Kako odabrati dobar online program učenja?

Na internetu su nam dostupni brojni sadržaji za učenje na daljinu, od kojih su neki korisni, ali mnogi su upitne kvalitete.

Kod odabira edukacije za cjeloživotno učenje, preporučljivo je odabrati kvalitetan program koji su razvili stručnjaci. Kad biraš online učenje po tvojoj mjeri, potraži online tečajeve s provjerenim i kvalitetnim sadržajima i iskusnim i certificiranim predavačima.

I na kraju…

Šušur učionice, društveni kontakt, neposredna komunikacija i dalje ostaju neprocjenjive vrijednosti nastave uživo. Ali online učenje nije razvijeno s ciljem da zamijeni nastavu uživo, već da ponudi inovativne mogućnosti u obrazovanju, a stjecanje novih znanja i vještina učini što dostupnijim.

 

Autorica: Mihaela Klarić

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.