Potvrdila studija: Igranje sa psom poboljšava koncentraciju kod ljudi

Psi mogu pomoći ljudima da smanje razinu stresa i poboljšaju sposobnost koncentracije i kreativnosti, sugerira nova studija istraživača sa Sveučilišta Konkuk u Seulu.

Koristeći elektroencefalografiju (EEG), istraživači su pratili moždanu aktivnost 30 zdravih odraslih osoba dok su bile uključene u različite aktivnosti sa psima, odnosno u "sastajanje, igranje, hranjenje, masiranje, njegovanje, fotografiranje, grljenje i šetanje".

Znanstvenici su otkrili da različite vrste interakcija imaju različite učinke na ispitanike.

Igranje, masiranje i njegovanje pasa rezultirali su povećanim beta moždanim valovima kod sudionika, "što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLOS One.

Igranje sa psom je osobito pozitivno utjecalo na opuštanje i koncentraciju, dodaju. Šetanje psa je značajno utjecalo na opuštanje, pokazalo je mjerenje snage alfa moždanih valova.

Rezultati pokazuju da bi "specifične aktivnosti pasa mogle aktivirati snažnije opuštanje, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost olakšavajući povećanu moždanu aktivnost", naveli su istraživači Onyoo Yoo, YuTong Wu, Jin Soo Han i Sin-Ae Park. 

Izvor: hina
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.