Novopečeni dentalni asistent Ivan Pavlović: “Čitavo ovo iskustvo je neprocjenjivo, a očekivanja su sva ispunjena”

Novopečeni dentalni asistent Ivan Pavlović: Čitavo ovo iskustvo je neprocjenjivo, a očekivanja su sva ispunjena

 

Ivan Pavlović, porijeklom iz Ogulina, živi u Zagrebu, uz dosta dugi period života u Rijeci. Ima 30 godina i po zanimanju je novopečeni dentalni asistent. Prije toga se dugo godina bavio ekonomskim pitanjima, vođenjem tima i organizacijom rada u trgovačkim poslovima. Sudjelovao je i na brojnim medicinskim kongresima i drugim volonterskim aktivnostima tijekom života u Rijeci.

Voli fotografiju, životinje, duge šetnje i glazbu, vožnje biciklom po mnogim dijelovima Zagreba. Zanimaju ga raznovrsne životne teme, od psihologije i rada s ljudima, politike ali i medicine, što je i bio razlog njegovog odabira novog zanimanja.

Ivane, koliko dugo ste razmišljali o programu prekvalifikacije za Dentalnog asistenta prije nego ste ga upisali? Zašto ste odabrali Zdravstveno učilište Medical?

Budući da sam se jedan period života obrazovao za medicinsko zvanje, bavio poslovima vezanim uz medicinu, ali i uz temeljito proučavanje i razgovor s poznanicima koji su se bavili ili se bave stomatologijom, došao sam na ideju da iskoristim svoje prijašnje iskustvo i upišem program prekvalifikacije za dentalnog asistenta.

Razmišljao sam o tome nekoliko mjeseci, razmatrao kako najbolje iskoristiti svoje prijašnje znanje i na koncu, početkom ljeta 2021. godine upisao program.

Zdravstveno učilište Medical sam uočio putem weba, detaljno proučio plan i program škole, upoznao i kontaktirao tim Učilišta i došao na razgovor. Pročitao sam iskustva prijašnjih zadovoljnih polaznika, shvatio da polaznici stječu kvalitetno znanje i da je praksa osigurana putem škole. To mi je bilo dovoljno da se odlučim upravo za Zdravstveno učilište Medical.

Program traje između 18 i 20 mjeseci, predavanja su u popodnevnoj smjeni, a mnogima je najveći izazov organizacija oko predavanja i učenja. Kako ste se Vi organizirali? Imate li savjet za buduće polaznike?

Tako je, program traje do 20 mjeseci, ponekad i dosta kraće ako se ispiti uspiju položiti u zadanom roku, što je bilo i u mom slučaju. Predavanja su nam bila organizirana u popodnevnoj smjeni, ponekad i subotom ujutro, slično kao i ispiti. Uvelike pomaže i činjenica da su predavanja i ispiti detaljno isplanirani nekoliko tjedana unaprijed, pa sam se uspio dobro organizirati, budući da sam čitavo to vrijeme imao redovan posao.

Savjet koji mogu dati budućim polaznicima je da budu prisutni na što većem broju predavanja, da slušaju i prate prezentacije jer to uvelike pomaže pri naknadnom učenju i ponavljanju. Samo mirno i bez nervoze, jer su svi profesori zaista bili susretljivi, nisu tražili ništa što nisu rekli i objasnili.

Postoji li neka anegdota ili situacija na predavanjima koja Vam je ostala najviše u sjećanju?

Anegdota i zanimljivih situacija ima zaista puno, od učenja oblika i naziva kliješta za vađenje zuba uživo, učenja na modelu – gospodinu kosturu, bombona i čokoladica koje smo jeli pri slušanju predavanja. Bilo je i smijeha, napetih rasprava, zanimljivih razgovora o poslu dentalnog asistenta, svim stvarima i situacijama koje nas u budućnosti očekuju.

Kakva su Vam bila iskustva na praksi i gdje ste je obavljali?

Praksu mi je organizirala škola. Kraći dio sam odradio u jednoj privatnoj klinici, gdje sam se upoznao s osnovama i ortodoncijom, a zatim sam u vlastitom aranžmanu pronašao praksu kod svoje vlastite doktorice dentalne medicine u sklopu doma zdravlja. Tamo sam upoznao ostale grane djelatnosti, sve oblike konzervativne stomatologije, protetike, pedodoncije, ali i administracije. Mentorica mi je bila doktorica i njena asistentica s višegodišnjim iskustvom.

Na praksi mi je bilo zaista zanimljivo. Dosta sam naučio u vrlo kratkom roku. Susretao sam se s različitim problemima i situacijama, mirnijim i stresnijim radnim uvjetima, različitim dentalnim računalnim programima, načinima rada i stomatologa i asistenata.

Odrađivao sam je i prilagođavao ovisno o vremenu koje mi je bilo na raspolaganju zbog redovnog posla. Trajala je od ljeta pa sve do kraja izrade završnog rada, dakle šest mjeseci.  Bilo je izazovno sve uskladiti s privatnim obvezama, ponekad stresno i naporno, ali sve zaista proleti jako brzo.

Gdje trenutno radite?

Trenutno sam zaposlen kao dentalni asistent-stažist u jednoj privatnoj klinici u Zagrebu. Posao sam dobio odmah po obrani završnog rada. Redovito sam pratio portale i oglase za poslove, poslao upit i dobio priliku raditi. Budućim polaznicima savjetujem da prate oglase, da sami pošalju upit, raspitaju se među starijim polaznicima i kolegama, jer posla ima zaista puno i za svakog će se naći prilika, siguran sam.

Koji su Vam daljnji planovi?

Za sada mi je u planu odraditi godinu dana staža, kako bih se mogao prijaviti  za polaganje državnog ispita i dobiti licencu Komore. Nadam se napredovanju i eventualnoj daljnjoj edukaciji, za što imam volje i želje.

Nakon završenog programa, jesu li Vaša očekivanja ispunjena? Biste li preporučili program drugima?

Očekivanja su ispunjena, sve je bilo kako mi je predstavljeno na početnom razgovoru i predstavljanju učilišta. Čitavo ovo iskustvo je neprocjenjivo, nauči se zaista mnogo, steknu se mnogobrojna poznanstva i kontakti. Program bih preporučio svima koje zanima stomatologija i medicinske teme općenito, koji vole raditi s ljudima i koji imaju volje i želje za učenjem i stalnim napretkom.