Što se da, to se više ne vraća! Ili?

Zaštita tržišnog natjecanja: pravila i rizici, postupci, aktualnosti iz prakse

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 1 dan(a)
EduCentar cijena: 1.000 kn + PDV

Naziv: Mapa znanja

Kategorija: Poslovna edukacija

Opis

Predavač

Marija Zrno, odvjetnica u Odvjetničkom društvu Bardek, Lisac, Mušec, Skoko d.o.o.

Svrha seminara

„Monopol“, „kartel“, „dumping“, „nelojalna konkurencija“ – neki su od pojmova koje obično povezujemo s tržišnim natjecanjem, iako nismo uvijek sigurni što točno znače i što pravo tržišnog natjecanja doista obuhvaća. Česta (pogrešna) zabluda je i da je riječ o „onom zakonu o nepoštenim trgovačkim praksama koji se tiče samo lanca opskrbe hranom“.

Ako se u svom poslovanju susrećete s pitanjima kao što su:

 • „Koje informacije o svom poslovanju smijem razmjenjivati s konkurencijom? Smijem li dogovoriti s njima suradnju u nekom području od zajedničkog interesa?“
 • „Smijem li ograničiti svog distributera isključivo na prodaju unutar jedne zemlje?“
 • „Smijem li uvjetovati prodaju jednog proizvoda na način da kupac mora kupiti i drugi proizvod?“
 • „Što kada proizvođač daje posebne popuste pod uvjetom da se (kao trgovac) pridržavam njegovih preporučenih cijena?“(…)

a niste sigurni što bi bio točan odgovor, onda je ovo seminar za vas, bez obzira o kojoj industriji se radi.

Svrha seminara je upoznati poduzetnike s osnovnim pravilima prava tržišnog natjecanja, i to na način da se na temelju praktičnih primjera pokaže na što treba obratiti pozornost u poslovanju.

Najprije će se razjasniti što pravo tržišnog natjecanja obuhvaća i kako razlikovati ta pravila od onih koja samo isto / slično zvuče (kao što su pravila koja uređuju nepošteno trgovanje ili nepoštene trgovačke prakse).

Nakon toga će se proći kroz osnovna hrvatska i europska pravila i praksu vezano za tri ključna područja prava tržišnog natjecanja – zabranjene sporazume, zlouporabe vladajućeg položaja i prijave namjere provedbe koncentracije. U ovom dijelu će se na temelju praktičnih primjera obraditi teme kojima se daju odgovori na uvodna pitanja.

Na kraju će se objasniti rizici vezano za postupke nadležnih tijela, sankcije, tužbe za naknadu štete i druge negativne posljedice povreda te proći kroz dobre primjere iz prakse vezano za pitanje postupanja u takvim situacijama.

Namjena

Seminar je namijenjen svim poduzetnicima, bez obzira na kojoj se strani lanca nalaze – bilo da se radi o proizvođačima robe ili distributerima, veleprodaji/maloprodaji, onima koji nabavljaju robu/usluge za svoje potrebe ili prodaju robu dalje u lancu, itd. Posebno se to odnosi na osobe na rukovodećim pozicijama; koje vode poslove društava, voditeljima odjela nabave/prodaje i slično. Korisne informacije dobit će pravne službe te svi koji su zaduženi brinuti o usklađenosti poslovanja društva s primjenjivim pravnim propisima.

Način realizacije

PPT prezentacija: teorija popraćena primjerima iz naše prakse i prakse na razini EU, analiza primjera, odgovori na pitanja sudionika

Raspored seminara

od 9:00 do 14:00 (2 pauze po 15 min)

Iz programa seminara

I. Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja

 • Polje primjene – razlikovanje od nepoštenog trgovanja i nepoštenih trgovačkih praksi
 • Zabranjeni sporazumi (horizontalni i vertikalni)
 • Zlouporaba vladajućeg položaja
 • Prijava namjere provedbe koncentracije
 • Nenajavljene pretrage

II. Zakon o postupcima naknade štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja

III. Hrvatske uredbe iz područja prava tržišnog natjecanja

 • Utvrđivanje mjerodavnog tržišta
 • Sporazumi male vrijednosti
 • Skupna izuzeća
 • Kriteriji za izricanje upravno-kaznene mjere

IV. Čl. 101. i 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije

V. Relevantne europske uredbe i smjernice (s naglaskom na smjernicama vezano za vertikalna ograničenja i horizontalne sporazume o suradnji)

Predavač

Marija Zrno, odvjetnica u Odvjetničkom društvu Bardek, Lisac, Mušec, Skoko d.o.o. prvenstveno se bavi pravom društava, pravom tržišnog natjecanja i zaštitom podataka. Sudjelovala je na raznovrsnim nacionalnim i međunarodnim M&A transakcijama i projektima financiranja s područja nekretnina, razvoja trgovačkih centara, obnovljivih izvora energije, ulaganja u industriju i nove tehnologije, itd. Također redovito savjetuje klijente u vezi prava tržišnog natjecanja, zaštite podataka i drugih pitanja usklađenosti te održava seminare i treninge o tim temama. Marijino iskustvo u ovim područjima pokriva široku lepezu industrija, od građevinske industrije, turizma i uslužnih djelatnosti do bankarstva i farmaceutske industrije. Marijin višegodišnji rad na projektima iz različitih područja industrije te dobro poznavanje nacionalnog i europskog prava i prakse, vrijedan su doprinos u razumijevanju i unapređenju poslovanja naših klijenata. Magistarski studij iz područja europskog prava završila je na College of Europe u Bruggeu.

Vrijeme

četvrtak, 26.9.2019. od 9:00 do 14:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

900,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV. Redovna cijena je 1.000,00 HRK + PDV. Rane prijave: 900,00 HRK + PDV. Rane prijave vrijede za prijave i uplate do 20.8.2019.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.